Emergency Transmission

im coming back...
-JoniDipp

Saturday, September 25, 2010

Happy Mooncake Festival :)

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera salam 1 Malaysia.
mooncake kuih bulan moon cake kuih bulan.... bukan kek bulan ke? haha pape je lah.

Moon Cake Festival atau juga dikenali sebagai Mid-Autumn Festival atau 中秋节 [Zhōngqiūjié] dalam bahasa cina  merupakan satu pesta menuai yang popular yang disambut oleh orang2 Cina dan Vietnam sejak 3000 tahun dahulu untuk memuja bulan di Dinasti Shang. kat malaysia kadang2 dipanggil perayaan tanglung atau lantern. betulkan aku kalau salah ye hehe. Makanan yang significant dengan pesta  ni ialah..... of course lah Kuih Bulan! dan Pomelo dan makan dibawah bulan purnama.. ecehewahh. Ape bende Pomelo tuh? yang aku tau Citrus Maxima atau Citrus Grandis je hahaha. dan selalunye fetival ni tak lengkap tanpa:

tanglung

insence atau colok untuk dewa/dewi 嫦娥.Cháng'é
 *bukan googgle adsense ya! jgn salah faham

tanam Mid-Autumn trees. pokok ape ek?

kumpul daun dandelion dan kasi kat sume family members

 tarian naga

dan barbeque~!

saya mengucapkan selamat menyambut hari menuai/festival kek bulan/festival tanglung kepada semua kaum cina  dan sesiapa sahaja yang menyambut hari raya ini. 
sekian terima kasih.




7 comments:

ken said...

didnt really celebrate much this year =)

Mohd Shukri Fadzillah said...

same la... raya aidilfitri also biasa2

hazman aka species1980 said...

suka makan mooncake perisa teratai....

Erika Toh said...

Nice! You have an interesting blog! xD

syafawani said...

cantik!

yee said...

you should try halal mooncake sometime.
try the one with lotus paste and lotus seeds and egg yolk.. =)

ColinJong said...

Salam 1Malaysia.

The most accurate name, it should be called mid-autumn festival (translated directly from Chinese), because the meaning behind is more than mooncake and lantern. The most important thing is friends and family gather together on this day.

We do not called it YueBingJie (mooncake festival) or DengLungJie (lantern festival) in Chinese. It sounds funny but strange. :)

But since there are many different types of mooncakes nowadays and these names are made popular "commercially", so it is commonly used today in English and other languages.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...